2012. július 18., szerda

5. Bejegyzés: A londoni emberek


Mikor emberekről ír valaki, azzal a témával manapság vigyázni kell, hisz két rossz szó, és máris azt kiabálják rád, hogy rasszista vagy. Ebből következően az említett országok fiaival és lányaival való tapasztalataim kerülnek megosztásra, melynek tükrében egy szigorúan szubjektív vélemény olvasható, melyben sok pontatlanság is lehet, ám mindenképpen több, mintha például egy kínaira a „rizszabáló” jelzőt húznánk rá. Vagyis a következők nem tények, hanem tapasztalatok és vélemények.


Nézzük abc rendben, mely sorrend persze meg fog változni :)

Anglia: Ha nem velük kezdődne, akkor is velük kezdeném ezt a listát. Nos, az angolok egy roppant harcias nép, történelmük során kb. 80 országba tették be a lábukat, és ezek egyike sem volt békés látogatás. Gyakorlatilag a fél világot szétverték már, lefektették pénzügyi alapjaikat, melyből a mai napig – mint látható – szépen és vígan élnek.
A fiatalabb angol férfiak – tinédzserek – nagy százaléka eléggé tesztoszterontól túlfűtött, agresszívak, hangoskodnak, a lányok kissé kurvásan viselkednek. Ezt idővel kinövik, meglátásom szerint 20-25 év körül átmennek egy kicsit nagyképű, de már békésebb polgárba, efelett pedig már csak a focimeccseken látod őket őrjöngeni. Ezt nevezhetjük akár felnőttségnek is, vagy hogy benő a fejük lágya. Ez igaz is lenne, ha nem ismerném más országok tinédzsereit, így azt mondanám, hogy az angol tinédzser a világon a legrosszabb. Persze ez nem azt jelenti, hogy tömeges hullámokban járják az utcákat mint a sáskák és szétvernek mindent. Sok köztük már könyvet olvas ebben a korban (ez természetesen szülőktől és környezettől is függ), és nem a kötelező olvasmányokat mindig.
A felnőttebb angolok már békésebbek, nagy részük elég barátságos, és mindenképpen azt mondom, hogy eléggé érdeklődőek a világra … amennyiben el tudod nekik mondani, hogy mi a dörgés. Sok esetben eléggé lenézik az angolul nem beszélőket, de ha tudsz velük kommunikálni, elég tartalmas beszélgetéseket lehet velük folytatni.
Vallásuk: Foci. Valami elképesztő mértékben képesek még az utcák is kiürülni egy-egy komolyabb focimeccs élő sugárzásakor.

Brazília: Portugál nyelvet beszélik, spanyolt is értik. Szívós nép, kábé mint a magyarok, remekül, kreatívan, kitartóan tudnak dolgozni, és éppúgy tudják egymást marni, mint mi.

Afganisztán: Ha ráveszed őket arra, hogy dolgozzanak, elég jól csinálják. Ha ráveszed őket … 

India: Nos, mikor róluk van szó, sokan egyszerűen csak rájuk húzzák a jelzőt, hogy „cigány” és ezzel el is van intézve. Ám ne feledjük, hogy az indiai kultúra az egyik legősibb az írott civilizáció fennállása óta. Kultúrájuk (bár személy szerint nekem nem tetszik), mindenképpen elismerésre és csodálatra méltó, több ezer éves szokásokat a mai napig űznek, a család fogalma szent, mely szintén szép dolog, de már-már annyira átmegy civilizálatlanba, hogy fájó. Mivel ősi szokás szerint megy a párkapcsolat, vagyis addig nincs szex, míg nincs házasság, nem ritka a 25-30 éves szűz lány és fiú. (Pedig az indiai lányok nagyon szépek ám ;)) Ez nekünk hihetetlen, nekik természetes. Az ő szemszögükből pedig az európai kultúrák tocsognak a fertőben. Kinek van igaza?
Jellemző rájuk még az ún. fillérbaszó viselkedés, vagyis a szarrágás, vagyis a kuporgatás. Egyetlen pence-ért ölni képesek. Nagy részük igen gazdag, olyan autókkal járnak és olyan palotákban laknak, hogy még az angolok sem tudják egykönnyen figyelmen kívül hagyni a nagy mennyiségű pénzből származó hatalmukat. Sok helyen ott vannak, Tesco, Sainburys, Waitrose, általában ha egy indiai bekerül egy vezető pozícióba, onnan már csak indiaiakat vesz fel, függetlenül attól, hogy ezen a téren már elég gyengén muzsikálnak. Lusták, hülyék (ez utóbbit sokszor tettetik, hogy ne őket kérd meg a dolgok oroszlán részére), koszosak, de ha megszokják a tempót (ami akár hónapokba is telhet), akkor elég jók tudnak lenni. És az pedig tény, hogy sehol a világon nem vagy nagyobb biztonságban, mint az indiaiak közt, mert a kultúrájuk, vallásuk része az élő dolgok tisztelete, legyen az kis mókus, tehén, vagy akár ember.

Pakisztán: Sokan nem szeretik őket. Vannak köztük jó gyerekek, jó fej emberek, nem is kevés, de valahogy az első benyomásra sokuk nagyon unszimpatikus. Rájuk is jellemző, hogy lusták, tettetik a hülyét, de ha megszokják a tempót és ráveszed őket a kemény munkára (melyhez sokszor meg kell őket fenyegetni), akkor jól muzsikálnak. Iszonyatosan beképzeltek tudnak lenni, és talán a világon nekik van a legkevesebb indokuk erre. Egyszerűen semmit nem tettek le a világ asztalára, nem is tesznek, nem is fognak tenni. Bár országuk fejlődik, rengeteg fiatal jön ide tanulni és közben időleges munkát vállalni, tehát pénzük nekik is van, de annyi nincs mint az indiaiaknak.

Kína: Hasonlóan mint India, az írott történelem legősibb civilizációja. Mikor Európában még kőbunkóval hajkurászták egymást az emberek, nekik ekkor már teljes energetikai térképük volt az emberi testről, építkeztek, írtak, számoltak, miegymás. A helyzetük a mai napokban pedig, nos, hát ország szempontjából roppant gazdag, hisz ők tartják ma el a világot a több trillió dolláros tartalékukkal, ám egyének és emberek szempontjából kutya világ van ott. Igen, enyhén szólva túlnépesedtek, és iszonyatosan sokan vannak. Kínai kolóniákat, csoportokat a világon szinte mindenhol meg lehet találni. A kínaiak alapvetően szorgosak, veszélytelenek, én személy szerint még soha az életben nem láttam kéregetőt közülük, sem olyat, aki segélyeken élne. Segítik egymást, mivel kínai étteremből (ebből következően a remek kajájukból) mindenhol van a világon, ami persze személyzetet is igényel. A Kínai kultúra emellett (számomra) nagyon szép, ők is, a mai napig űzik több ezer éves szokásaikat, mint pl, a kínai újévi ünnepség, melynek Londonban is évente több százezer látogatója van, és ez még csak egy kis kínai kolónia; vajon mi lehet New York-ban, Los Angeles-ben?

Japán: én személy szerint szerelmes vagyok ebbe az országba, de hát ezt mindenki tudja rólam, aki nem, az most megtudta :) Mikor kint voltam, sokan kérdezték, mi a jó benne? Én erre nem szoktam válaszolni, ehelyett visszakérdezek, hogy kérdezd azt, mi nem jó. Ezt követően pedig nem tudok válaszolni.
Japán is elég ősi civilizáció, elég sokáig elszigetelték magukat más országoktól, ez időtájt kegyetlen háborúkat vívtak egymással, mesterségük, hivatásuk a háború volt. Mikor a japán császár nyitni akart a nyugati világ felé, a szamurájok ezt meglehetősen zokon vették (erről szól Az Utolsó Szamuráj című film), és a nyugati, modern, fegyveres hatalmak, mint a filmben, sokáig masszív vereségsorozatot szenvedtek az ugyan primitív fegyvereket használó, ám ezer évig folyamatosan háborúzó nemzet ellen (Mint a filmben: – Áh, ezek csak barbárok, kardokkal és íjakkal – mondta Colonel Bagley. – Igen – tette hozzá Nathan Algren – akiknek az utolsó ezer évben űzött hivatásuk a háború volt).
Japán ma ipari és kulturális óriás; ha azt mondjuk Japán, mindenkinek szamurájok, gésák, pagodák, sushi, Suzuki, Toyota, Sumo, Sake, Anime, Manga, sok minden eszébe jut, de a lényeg, hogy őket mindenki ismeri. Aki nem, az vagy barlangban élt, vagy még csak öt éves.
A japán emberek egymást segítik, de itt brutális mértékben. Csoportosan érkeznek, sokszor még be sem tették a lábukat Angliába, máris van szállásuk, munkájuk, mindenük, mert a többiek, az egység érdekében elintézik nekik, hogy minél gyorsabban hatékonyak legyenek. Sokuk csak tanulni jön valami egyetemre, vagy csak angol nyelvet a legnevesebb iskolákban, de nekik is már el van intézve minden. Ritkán közösködnek másokkal, elég magukba zárkózóak, de persze lehet találni köztük sokat, aki megnyílik, barátkozik.
Munkatempó tekintetében bizton állíthatom, hogy a világon senki nem tud versenyezni velük. Kultúrájuk része a tökéletességre való törekvés, mely ugyan csak egy kifejezésnek tűnik, de roppant bonyolult dolgokat takar. Egyik példa talán éppen a munka: addig nem hagyják abba, míg nem készült el teljesen, vagy ők maguk össze nem esnek. Persze ez csak a véglet, a munkaidő végére azért ők is érzékenyek reagálnak, de amíg csinálják, addig úgy, mint egy őrült. Londonban elég sok japán szaküzlet van mind irodalom, nyelv, Anime (ez utóbbira rendezvények is szoktak lenni, ahová előszeretettel el szoktam látogatni), főzés és alapanyagok területén, nem beszélve a népszerű Sushi bárokról és kiszállítási iparágról, meg sok egyéb étteremről.

Lengyelország: „Kurva, kurva, kurva”. Ha ezt a szót ki tudod venni abból a karattyolásból, akkor egy lengyellel van dolgod :) A „kurva” szó náluk is ugyanazt takarja: azt a szót melyet több dolog, személy, esemény, gyakorlatilag szinte bármi leírására kiválóan lehet használni.
A lengyelek nagyon sokan vannak Londonban, sokszor botrányosan is tudnak viselkedni, de az évek során már vagy kibaszták őket az országból, vagy megtanultak beilleszkedni. Bár szépen szét tudnak húzni, az összetartás jellemzőbb vonás náluk. Hasonlóan, mint az indiaiak, ha egy lengyel kerül valami vezető beosztásba, utána csak lengyelekre fókuszál, csak olyanokat vesz fel.
Elég jól tudnak dolgozni, de sokszor lusták is.

Olaszország: Na, ha már hangoskodásról van szó, akkor ők viszik a pálmát. Általában egy csoport, minek nem ismered fel a nyelvét, de hallod őket az utca másik végéről, szinte 90%, hogy olasz. Temperamentum tekintetében még a csajok is megdöbbentőek. Barátságosak, de ha elkapja őket a gépszíj, mennek előre, át mindenen, még embereken is. Általában mindig elégedetlenek, mikor minden tökéletesen, harmonikus, akkor ha más nem, kitalálnak maguknak valami problémát, melyen rágódhatnak.

Amerika: Akad közülük itt, nem is kevés. Akcentusuk alapján könnyű megismerni őket, legtöbbször valami üzleti célú látogatásban vannak, esetleg itt (is) van cégük, befolyásuk, vagy tanulnak valamit egy londoni egyetemen.

Ausztrália, Új Zéland: érdekes akcentussal megáldott emberek, nem sokkal találkoztam eddig, így nem tudok sok konkrétumot mondani róluk.

Írország: Az írek roppant nagy nácik, az angolok után mindenki mást utálnak. Az ír cigányok, mint a Blöff című filmben, London szerte jelen vannak, sokszor lopnak, betörnek, de a környéket, ahol élnek, mindig békén hagyják. Eléggé érthetetlenül beszélnek, megint a filmet tudom felhozni, néha még az angolok sem értik, miről beszélnek. Időnként elég kötekedőek, de csak a szájuk nagy.

Skócia: hát ha már akcentus, akkor itt megint egy érdekes jelenséggel találkozhatunk. Aki megérti a skót akcentust, az áthidalt egy nagyon nagy hidat a megértésben.

Cockney: Ez nem népcsoport, hanem dialektus, kelet londoni, borzalmasan nehéz megérteni, többnyire futballhuliganizmusból fejlődött ki. Esetükben nem csak azt kell megérteni, hogy mit mondanak, hanem azt is, hogy az mit is jelent, mert bizony maga mögött hagy sok írott szabályt, szinte nem létező kifejezéseket használva.

Magyarok: aki most nem szeretne fájó dolgot olvasni, kérem klikkeljen a nagy piros X-re a jobb felső sarokban (Windows), vagy a piros pontra a bal felsőben (Mac OS).
A magyar nép hihetetlen szívós, a jég hátán is megél, kreatív, mindent megjavít, elrendez, rendbe tesz, átrendez.
Néhány éve, egy angol fickó, aki jártas volt a történelemben és remekül vágta a magyar történelmet is, azt mondta nekem, hogy „Ha ti, magyarok megtanulnátok összefogni, akkor nemcsak a mostani rossz helyzeteteken javítanátok, hanem még elég erősek is lehetnétek ahhoz, hogy akár egy erőteljes birodalmat alapítsatok és utána azt csinálhatnátok, amit akartok.”
Tanácsa megfontolandó, főleg azért, mert itt egy olyan emberről volt szó, aki nem magyar, mégis tudja, mire vagyunk képesek. Igen, csodákra … Csak az az összefogás is kéne …
Sajnos a magyarok itt nem csak az én szememben, de nagyon sok más nép szemében olyan mértékben leszerepeltek, hogy aki ír egy hasonló értekezést a világ népeiről, biztosan nem fogunk abban előkelő helyet elfoglalni. Ez kinek a hibája? Lehet szidni a rendszert, lehet szidni mindenki mást, hogy kinek jó, kinek nem jó, mi miért voltunk ebben meg abban a helyzetben, de a tényen nem változtat: ez a mi hibánk, senki másé. Nem a kínaié, hogy olcsóbban gyártja a ruhát, nem a németé, mert rabszolgaként dolgoztat minket, nem az angolé, aki teázni jön ide, nem a japáné, aki gyárakat épít itt, sem senki másé. A Mienk.
A magyar, aki gyárat építene, el van lehetetlenítve már magától az ötlettől is, persze, hogy helyette jön a francia, a német, meg ki tudja még ki. A magyar, aki boltot nyit és emberek tucatjainak ad munkát, és ezreknek terméket, az nem azt szeretné, hogy egy jóindulatú besúgó jelentsen egy tényleg véletlenségből elkövetett hibát, minek következtében bezárják az egész boltot, mehet mindenki az utcára.
Nemrég volt egy videó a magyar termékekről, hogy vegyünk magyar terméket. Vennénk mi, de a boltok polcai tele vannak pl. kaliforniai paprikával, ilyen meg olyan világtermékekkel, holott lehet, hogy a szomszéd utcában szedték le őket, egy másikban meg csomagolták, de mivel „jól hangzik” máris ráharap mindenki. De akkor hol a magyar termék? Miért nem azt veszik, amit tényleg magyar kistermelők készítenek, finom magyar receptek szerint? Vagy mi a helyzet a McDonalds-al, Burger King-gel? Pl. XY néni büféjében sokkal, de sokkal szaftosabb hamburgereket kaphatunk, miért kell neki bezárni, azért mert mindenki a McDonalds-ba/Burger King-be megy jóval drágább, fél fogunkra sem elég hamburger formájú rágcsálnivalóért? Ezek a pontok kimerítik a fenti példát, vagyis ez nem másnak a hibája, csak a mienk. El kéne ezeken gondolkozni.
Ezt a listát még sok-sok példával tudnám folytatni, de nem fogom … legalábbis most nem.

A következő adásunkban ásunk egy űrkutat, vagyis űrkutatásról lesz szó, mellyel kapcsolatban – az utóbbi hónapok beszélgetéseiből kiindulva – sokan azt hiszik, hogy a Nasa és a többiek csak a színes (mellesleg veszett gyönyörű) jelenségeket figyelik és elemzik az égen, de van ám egy naprendszerünk, melyben roppant izgalmas, és az emberiség számára igen fontos dolgok zajlanak …

Maradjanak velünk :)

És most reklám :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése