2012. július 24., kedd

6. Bejegyzés: És most ássunk egy űrkutat


Űrkutatás


Ezt a témát sokan félreértik és azt hiszik, hogy a mai sok-sok milliárd dolláros „pénzkidobás” másról sem szól, csak arról, hogy megfigyeljük a fényévmilliókra, milliárdokra lévő, mellesleg pazar látványú csillagködöket, galaxisokat, melyekről tudomást szerezni „haszontalan”, ám mint említettem, van nekünk egy naprendszerünk, melyben elég izgalmas dolgok zajlanak, melyek egy része (ma még) Science-Fiction, de „holnap” már lehet valóság lesz.

Először is nézzük meg, mi az a Science-Fiction.
Jelentése tudományos fantasztikum, ahol, többnyire, írók használják fantáziájukat és írnak le olyan dolgokat, melyek „alapkövei” – részben, vagy már teljes egészében – megtalálhatóak az adott korban, ők a fejükben ezeket továbbfejlesztik. A Science-Fiction irodalom kétségtelenül legnagyobb alakja Isaac Asimov, ki élete során nem kevesebb, mint 463 könyvet írt, emellett a jegyzetei, feljegyzései egy 70 méter hosszúságú polcot tesznek ki. Ez az ember kimeríti a géniusz fogalmát …
Asimov már az 1950-es években írt az űrutazásról, mai okos telefonokhoz használatos kommunikációs eszközökről, hologramokról, miegymásról. Mondhatni, hogy képzetei mára – a csillagközi utazást és sok egyéb más dolgot leszámítva – valósággá váltak.
Ma ha arról beszélünk, hogy az emberiség hamarosan látogathatja a Holdat, Marsot, sokan nevetnek, legyintenek, hiszen ez „Science-Fiction”, ilyen nincs … legalábbis ma még.
Ám ne felejtsük el, hogy száz éve az autó, repülő, hetven éve a telefon, negyven éve a számítógép, huszonöt éve a mobiltelefon, vagy hat éve annak érintőképernyős verziója, ami sok esetben, neve után, okostelefon, okosabb még a gazdájánál is, mind mind Science-Fiction volt. Akkor ha ma azt mondjuk, hogy megyünk majd a Marsra, azt miért olyan nehéz elhinni? A kérdés nem az, hogy megyünk-e, hanem az, hogy mikor. Mint anno a holdutazásnál, most sem véletlenül képzik az asztronautákat a nagyhatalmak …
Talán sokan nem tudják, de 2004-ben történelmi esemény volt az, mikor az Opportunity nevű marsjáró sikeresen landolt a vörös planétán (mint x-edik szonda, de ez volt a legfejlettebb), majd megkezdte a brutális felbontású képek sugárzását. Ezek egyikén valamiféle lényt is fel lehetett fedezni, ezt:

Ezt a képet persze senki nem erősítette meg, és ez a bejegyzés most nem is a földönkívüliekről fog szólni, arról majd egy másik (azt mondták, várjak vele :) )
Ám a lényt leszámítva fontosabb maga a tény: letettük a lábunkat a Marsra. Ez nem kis szó, sőt, a legnagyobbak közt kéne számon tartani, ám mégis feledésbe merült, pontosabban nem az ilyen jellegű hírek állnak a figyelem középpontjában (hiszen sokkal érdekesebb, hogy melyik híresség kivel, hogyan, merre lépett félre, milyen ruhát hord, a való világ lakói éppen milyen magasröptű dolgokról beszélnek, és így tovább).
2006-ban a Cassini-Huygens landolt a Szaturnusz Titán nevű holdján, melyről pazar képeket készített és azt hiszem még most is folytatja elemzéseit. (mellesleg a szondát 1998-ban lőtték fel, az utazás az űrben óránként 25-40 ezer (!!!) kilométeres sebességgel történt … tehát NAGYON messze van).
Na de vissza a Marshoz. Tudtuk-e, hogy már úton van a következő Marsjáró, a Curiosity, avagy Mars Science Laboratory? A landolása nem garantált, mert 20000 km/h-ról kéne lelassítania, plusz le is szállnia egy darabban, mint régen. Augusztus végén élőben lehet majd nézni a landolást, a visszaszámlálás a jobb oldalon látható, itt: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html
Ha a landolás sikeres, újabb felszíni mintákat kezd el venni a talajból, valamint a légköri összetételt is vizsgálja, melyek mind kulcsfontosságúak a következő évekre, évtizedekre tervezett …
… Mars expedícióra …
Ez itt biztos Science-Fiction igaz? Ne feledd, hogy ahol ezt most olvasod, a monitorod, az is az volt ;)
A nagyhatalmak, akik tudnak rakétát küldeni az űrbe, nagyban képzik az asztronautákat arra, hogy hogyan lehet kibírni egy fél évig tartó utazást a Marsra, mert oda nincs expressz járat.
Tehát a Curiosity az előfutára annak, ami az emberiségnek éppolyan – ha nem nagyobb – lesz, mint anno a Holdra szállás.
Na aztán megint megyünk Science-Fiction-be. Ugye ma már léteznek olyan konténerházak, amiket egyszerűen letesznek egy üres helyre, lerögzítik, és lakható. Ennyi. Ilyet a Marsra is lehet és fognak is küldeni, tehát ki lehet találni, mi lesz az elkövetkezendő évek, évtizedek igen fontos célállomása …
Mint Kolumbusz Kristóf, aki ugyanezt tette 1492-ben. Ha lett volna kishajója, azt küldi előre, de így anélkül ment, vakon, bátran. Most ez az új felvonás, modernebb köntösben. Na, még mindig Science-Fiction a dolog? Vagy inkább csak előretekintés? Nem csak azt kell nézni ami volt és van, azt is, ami lesz, és ez lesz, csak ugye idő kérdése. Még talán a mi generációnk is meg fogja élni, de ha mi nem, akkor az utánunk jövő igen.

A naprendszer maga sajnos a földön kívül nem tartalmaz más olyan bolygót, ahol az élet alkalmas lehet. Bár a Titánon találtak vizet, fagyva, meg légkört is nyomokban, de az annyira messze van, hogy a napfény is alig éri el, mínusz 90 fok a „nappali” hőmérséklet (árnyékban :)) és ráadásul nyolc év az út. Egyhamar nem létesítünk oda semmit, az tuti.
Hogy még beszéljünk egy kicsit a távolságokról, nemrégiben a Voyager 2 űrszonda is elérte a naprendszer szélét (gondolják az irányítók, hiszen már olyan jeleket fogott a közvetlen környezetében, amit már csillagközi térnek neveznek), melyből máris behatárolhatjuk, hogy a mi naprendszerünk milyen „aprócska”, ugyanis a Voyager 2 is hasonló sebességgel, tehát 25-40 ezer km/h-val repeszt, csak őt éppen nem 1998-ban, hanem 1977-ben lőtték fel … Lehet számolgatni …
Más szóval, az űrkutatás a jövőnk része. A földet örökké nem élhetjük, hiába szabályozzák a népességet nagy populációjú országokban (nem, nem csak Kínáról van itt szó, van sok egyéb más ország is, ahol szintén nagyon sokan élnek). Ez a folyamat egyszerűen megállíthatatlan. Persze hely van bőven, mindenki tud hol lakni, de mit fogunk enni? Főleg most, hogy szépen lassan hazabasszuk a saját bolygónkat, megfullasztjuk saját magunkat. Na de most nem a földről és annak nem túl fényes jövőjéről beszélünk, hanem arról, amiben az kering.

Na most jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor hova tovább? Akkor a Marsot is benépesítjük, és oda menekül majd mindenki?
Nem. 40 éve még Science-Fiction volt, ma már bizonyos, hogy nem csak bolygón lehet élni. Lehet űrállomáson is, ahogy jelen sorok olvasásakor is teszi az a néhány asztronauta, aki mind a nemzetközi űrállomást (International Space Station = ISS) lakja, de már a kínaiaknak is van sajátjuk. Épp néhány napja olvastam, hogy Obama törölte a Nasa további terveit ezzel kapcsolatban, egészen addig, míg meg nem tudta, hogy Oroszország és Kína milyen ütemben koncentrál erre. Amerika ugye nem maradhat le semmiről, így hát ezeket a terveket újra fogják tárgyalni a jövőben.
A nemzetközi űrállomás az utóbbi években kibővült, és az építése, fejlesztése a következő években is folyamatosan zajlik majd, egészen 2020-ig, de 2028-ig javasolták a fenntartását. Ebben az űrállomásban 16 ország érintett, kutatókat szállítanak oda fel leginkább, de már több űrturista is járt ott, többek közt Simonyi Károly, aki nem mellesleg a Microsoft cég Word és Excel fejlesztését vezette.
Na, űrturista. Két szóból áll űr + turista. Ez utóbbi általában érthetetlen nyelven kommunikáló, fényképezőgépét automata fegyvernek képzelő, minden esetben a környezetéhez nem illő öltözékben feszítő, és fogalma-sincs-hol járó embereket takarja. Ám ezen szokásokat az űrben nem igazán lehet kivitelezni.
Ma, ugye a leggazdagabbak és legintelligensebbek számára, mint pl. Simonyi, elérhető az űrturizmus. Egy mindössze csak egy látogatás az ISS-en, aztán uzsgyi haza.
Ez megint felveti a Science-Fiction-t. Száz éve az automobilt csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, később már a tehetősebbek, aztán már mindenki. A következő a repülés volt. Leggazdagabb – tehetős – bárki. Egy három lépcsős logikai fonalat találunk itt, már ami a közlekedést illeti. Ha az autó és repülőgépek esetén élt ez a leggazdagabb – tehetős – bárki háromszög, akkor az űrutazás esetén nem nehéz kitalálni mi kerül a kérdőjelek helyére: leggazdagabb – ??? – ???. Ez ma Sci-Fi, egy idő után történelem lesz.

Na de nézzünk meg egy másik érdekes témát, melyből az egyik egy ún. Kepler 22b című vezető hír volt mindenhol, de fogadni merek, mára már senki sem emlékszik erre. Ez a Kepler 22b egy ún. Exobolygó. Mi az exobolygó?



Néhány évtizeddel ezelőtt sok csillagász feltételezte, hogy nem csak a mi naprendszerünk az egyetlen a galaxisunkban, aminek vannak bolygói. A technikai alulfejlettség miatt az 1990-es évek elejéig kellett várni arra, hogy bebizonyítsák, van más csillag, vagyis nap, ami körül bolygók keringenek. Sőt, nem is egy … mára 700 fölött van az ilyen regisztrált planéták száma.
Ám itt még mindig nem állt meg a dolog. További feltételezés volt, hogy van köztük olyan, amely a „lakható” távolságban kering, vagyis nem túl közel a csillagához (ahol a hőmérséklet „napon” 1600 fok is lehet), és nem is túl távol tőle (ahol „napon” sem megy mínusz 100 fölé). A Kepler 22b volt az első ezek között, ahol az esetleges élet feltételei adottak. Ugyan még nem tudják, hogy van-e ott víz, de ha abból indulunk ki, hogy H2O a víz képlete, mely alapanyagok, vagyis hidrogén és oxigén, az univerzumban mindenhol megtalálhatóak, akkor nem nehéz kitalálni, hogy ott is lehet. Ennek esélye 90% fölötti.



Aztán hogy élet is van-e (ahol víz, ott élet), nem biztos, hogy igaz, és ennek kivesézése érintené a darwini dolgokat, ezt szembefeszítve vallási tanokkal, így hát nem merülök bele mélyebben (de ami késik nem múlik ;)).
Ha a vizet vesszük alapul – mely csupán a mindenhol megtalálható anyagok megfelelő kombinációja –, vagy más életformákat – melyek ugyanúgy alapvető anyagok jóval összetettebb kombinációi –, akkor nem nehéz elképzelni, hogy a Kepler 22b-n az élet esélye igen magas, hiszen a lényege éppen az, hogy lakható zónában, tehát olyan pályán kering, mely elviselhető hőmérsékletet eredményez a felszínen. Ám hogy „odaugorjunk” és ezt megvizsgáljuk, ahhoz át kéne hidalni azt a röpke 600 fényéves távolságot, vagyis a fentebbi példákból kiindulva, egy űrhajó, ami a ma ismert sebességgel (25-40 ezer km/h) haladna, akkor … akkor … számolok …5 676 480 000 000 000 km, vagyis több, mint 5 és fél billiárd kilométert kéne megtennie, melyet ha elosztunk a csúcssebességgel, a 40 ezer km/h-val, akkor azt kapjuk, hogy 141 912 000 000 óra az utazás, vagyis 16 200 000 év. Remélem jól számoltam. A fény ennél gyorsabb, annak „csak” hatszáz év kell :)
Az ide való látogatás már valóban Sci-Fi. Talán sok sok évszázad múlva, ha még létezik az emberiség, akkor talán megalkotjuk Asimov másik „találmányát”, a Warp-Drive-ot (Sci-fi filmek alapvető kelléke), vagyis térhajlító hajtóművet, melyek nem a minél nagyobb sebesség elérésére törekednek, hanem arra, hogy az utazás kiinduló és végpontját, vagyis a tér két pontját egy helyre hajlítsa, ezáltal egy fent említett utazás nem ennyi évet, hanem egyetlen napot venne igénybe. Ajánlott film az Event Horizon, magyar címén Halálhajó, melyben egy ilyen kutatóhajó megteszi az emberiség első ilyen térugrását, ám nyomtalanul eltűnik … hét év múlva azonban felbukkan, és SOS jeleket fognak a fedélzetéről, ezért egy mentőhajó repül a Neptunusz-hoz, az Event Horizon hajóhoz, és bemennek kideríteni, hogy hova tűnt a legénység, és hol volt a hajó hét évig … Erős idegzet ajánlott ehhez a filmhez.

Az űr azonban nemcsak lehetőségeket, szépségeket és a jövőnket rejti, hanem katasztrofális veszélyeket is.
Ki ne ismerné a Maja kalendárium 2012-es, Karácsony előtti „Világvége” elnevezésű napját? Filmet is készítettek, manapság mindenki erről beszél.
Bármi, ami az űrben történik, a leggyorsabb lefolyás is évezredeket, milliókat vehet igénybe (hogy pl. a Hold a földbe csapódik, ha ez igaz is, akkor is évezredek kellenek ehhez, nem fog csak úgy „bezuhanni” a Csendes-Óceánba). Ám vannak olyan égitestek, amik elég gyorsan közlekednek, kábé úgy, mint egy mai, emberiség által épített űrhajó, vagyis űrbéli léptékkel mérve csigalassúsággal, de emberivel piszok gyorsan.
Ezek az aszteroidák és üstökösök.
A filmek (Deep Impact és Armageddon valóban (kis eséllyel) előforduló veszélyeket dolgoznak fel, ahol a főszereplő maga az üstökös vagy aszteroida. Előbbi film egy gyönyörű szép dráma, mai napig egyik kedvencem, a másik egy vicces, bár eseménydús tipikus hollywoodi fos (bár vannak benne jó jelenetek). 



No, lényeg a lényeg, ez a veszély valós, nem véletlenül van minden egyes repkedő test a csillagos éven lajstromozva, kategorizálva, megfigyelve. Szerencsére erre már külön műholdak is rendelkezésre állnak, egyiket nemrég állították élesbe, és míg azt hitték, hogy körülbelül kilencezer veszélyes kategóriába tartozó objektum cikázik a naprendszerben, addig ez a kis kütyü egyből ötvenezerre vitte fel a számukat.
Ám aggodalomra semmi ok, minden nagyhatalom fel van erre készülve, és ha észreveszik ezt, kilőnek pár nukleáris rakétát és bumm, a kis darabok meg lepattannak a légkörről, láthatunk egy igen gyönyörű tűzijátékot és kész. Feltéve, ha észreveszik ezeket a testeket …
Talán sokan emlékeznek arra, hogy ilyen vagy olyan méretű test „éppen” elvétette bolygónkat ennyi és annyi kilométerrel (a legközelebbi Föld-Hold távolság volt, tehát piszok közel). Ám arról sosem szólnak a hírek, hogy éppen jön egy, majd láthatod amint elmegy mellettünk. Néhányat csak a vakok nem látnak, mint pl. Halley üstökös, ami 1986-ban „járt erre”, majd visszajön kb. 2062 körül, vagy a Hale-Bopp 1997-ben, ami 3500 év múlva néz vissza. Ezek üstökösök, amiknek van csóvájuk, az aszteroidáknak nincs semmi, vagyis ha nem vetül rájuk a nap fénye, nem láthatóak (emberi szemnek legalábbis, ám vannak erre is megfelelő műszerek).
A veszély ezen testek esetében azt jelenti, hogy ha eltalálják a földet. A Dinoszauruszokat egy ilyen pusztította ki „nemrég”, de nem maga a becsapódás, hanem ami utána következett. Kutatók azt feltételezik, hogy az az aszteroida, mely hozzávetőlegesen 15 kilométer átmérőjű volt, Amerika közelében csapódott be, a Mexikói Öbölben, a Yucatán félszigeten. Ez a 15 km átmérő igazából semmiségnek tűnik a földhöz képest, ám szegény dínók hogy megijedhettek, mikor az éget elsötétítette egy baszott nagy fekete tömeg, ami rájuk esett. Maga a becsapódás több tízezer nukleáris bomba egyszeri robbantásával volt egyenértékű, sok száz kilométeres körzetben gyakorlatilag minden eltűnt. Majd ezután jött az, ami a dínókat kiirtotta: egy több milliárd tonnás test felrobbanása gyakorlatilag hagy maga után némi „piszkot”, ez a porréteg berobbant akkor a légkörbe, körbeölelte a bolygót és elzárta a napfény elől pár évre (ezt a jelenséget hívják nukleáris télnek). Ez idő alatt az őshüllők (bár tudták, hogy kéne sapka, sál) szépen kockára fagytak a mínusz száz fok körüli hidegben.
Ez történt nemrég, vagyis 65 millió éve. Azóta is megesett hasonló eset, melyek egyike (már ami az észlelteket említi), a Tunguz meteor volt 1908-ban. Lakatlan területre csapódott be a test, és nem is volt olyan hatalmas, hogy globális katasztrófát idézzen elő.
Minden egyes hullócsillag, amit látunk éjszaka, az ilyen testek légkörbe lépésének következménye, ahol ezek elégnek. Ám a hullócsillagok nagyon aprók, milliméteresek. A veszélyeseket 150 méteres átmérő fölé sorolják, ezek a légkörbe lépéskor nem égnek el, hanem képesek elérni a felszínt, és ha ez éppen egy nagyváros kellős közepe, hát …
A pusztító erőt is ha jól tudom úgy kategorizálják, hogy tíz méter átmérő felér egy kilotonnás atombombával. Na most képzeljük el, hogy egy 150 m-es test éppen ráesik mondjuk Londonra …
Ilyen testekből, és ennél nagyobbakból alkották azt az ötvenezres listát, amit árgus szemmel figyelnek, hiszen ez igen nagy veszélyt rejt magában.
Tudósok szerint ma nem létezik olyan esemény legyen az ember által előidézett vagy természetes, ami az emberiséget leradírozná a térképről, kivéve a fenti esetet. Az esély erre azonban nagyon csekély …
Mivel ezt a témát kedvelem, és magam is ámulattal, félelemmel vegyes tisztelettel követem, így egy könyvem is készülőben van erről, melyben egy nagyméretű test közeledik a föld felé, a pályaadatai alapján csak legyintenek rá, ám egy gravitációs vonzás lerántja a röppályájáról és becsapódik. Mire ezt észreveszik, csak hónapok maradnak hátra, és magát a testet nem tudják elpusztítani, de mentik, akit csak lehet, ezért hegységek mélyén óvóhelyeket alakítanak ki és bezsúfolják azokat, akik az emberiség szempontjából „hasznosak”. A történet ott kezdődik majd, hogy a nukleáris tél a végéhez közeledik, és egy hegy mélyén lévő kolónia depressziós túlélői visszatérnek a felszínre, hogy visszahódítsák, újjáépítsék azt, ám azzal nem számolnak, hogy más kolóniák túlélői nem ugyanazt az eszmét vallják… Nem beszélve a föld alatti bezártság során kialakult személyiségtorzulásokkal, és különféle járványokkal …

Az ISS-ről, Exobolygókról, meteorbecsapódásokról mind mind található háttér információ a wikipédián, de ott borzalmasan hosszúak a cikkek, akit bővebben érdekel a téma, ott utána nézhet.

Végszóként még annyit, hogy mint látható, az űrkutatás nem csak arról szól, hogy figyeljük az égen zajló csodaszép dolgokat. Sokkal emberközelibb ez az egész, és ha valaki követi ezeket az eseményeket, érdekes dolgokkal szembesülhet.
És reméljük, hogy a Curiosity sikeresen landol, hogy új fejezetet nyisson az emberiség történelmében … 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése